Svet-Stranek.cz
Výstava komisků z dětských časopisů
Výstava České komiksy

Informace o výstavě:Výstava komisků z dětských časopisů

Informace o výstavě

Původní výstava byla připravena v roce 2003. Název České komiksy a její první strukturování provedli dva kurátoři výstavy Jiří Stegbauer a Roman Petrus. V průběhu přípravy výstavy pak spolupracovali s řadou komiksových autorů i fandů. Speciálně bylo v katalogu poděkováno PhDr. Olze Bezděkové, Svatopluku Hrnčířovi, Milanu Krejčímu a Vlastislavu Tomanovi.

Od začátku příprav bylo celé pojetí výstavy bráno jako velmi subjektivní průvodce po několika komiksech oblíbených kurátorskou dvojicí. Rozhodně šlo o čistě subjektivní výběr toho lepšího z produkce minulé i těsně porevoluční. Nakonec bylo vybráno 27 komiksů, ke kterým bylo jejich autory svoleno k vystavování.

Kromě výstavy, kterou oficiálně připravila Městská část Praha 8, ještě vyšel krásně zpracovaný katalog, záložka a plakát. Výstava proběhla od 16. 12. 2003 do konce února 2004. Byla podpořena prodejem knih z BBartu a několika setkáními dětí s autorem Vlastislavem Tomanem. Přesto byla účast velmi malá, možná i díky výstavním prostorům Městské části.

Následně putovala výstava do Tábora, kde byla vystavena při příležitosti místní Bambiriády v roce 2004. Poté byla otevřena v Sezimově Ústí v sále kulturního domu Měxus.

Poté o výstavě ztratili kurátoři informace, a ta byla vystavena v Liberci při příležitosti Veletrhu knihy v roce 2006. Výstava pak dále pokračovala po skončení veletrhu do liberecké Vědecké knihovny. Následně se část výstavy přesunula na Svět knihy v Praze, kde byla vystavena ve stejném roce. Na všech těchto místech byl novým kurátorem výstavy Tomáš Hibi Matějíček, který k výstavě přidal novou část komiksů, a tak ji rozšířil. Jedná se o šest nových komiksů: Jednonohý Jeřáb, Batlička, Vzducholoď, Příhody Rudolfa II., Mourrison a J.V. Kromě těchto částí byla výstava rozšířena o panel pí. L. Lomové "Jak se dělá komiks". Ten navazuje na původní panel S. Hrnčíře "Jak se dělá scénář" z původní výstavy.

Výstava v té době byla v držení občanského sdružení Seqence o.s. www.seqence.cz, které se o ní staralo. V roce 2009 pak došlo k další výstavě, opět částečně doplněné o nové podklady pana Vlastislava Tomana v Informačním centru ČSSD v Praze 8. Výstava se tak vrátila na mateřský obvod a měla výrazně větší návštěvnost. Nově pak působila jako celek i s novými částmi přidanými před lety. Akce se opět ujmul Roman Petrus společně s Vlastislavem Tomanem.

V současnosti má výstavu zapůjčenou občanské sdružení Seqence a je k dispozici k dalšímu používání.